INFORMATION TILL FÖRÄLDRAR


Viktig information till dig som förälder till en glad sportlovsresenär  


Ska din son eller dotter åka på skidresa? Vad roligt! Vi har samlat ihop lite information för att du som förälder ska kunna känna dig trygg. För många av våra yngre resenärer är detta den första resan utomlands på egen hand utan föräldrar. Vi vet av erfarenhet att det är ett par saker som kan vara bra att du som förälder tar ställning till innan resan, tillsammans med din son eller dotter. 

Personal är tillgänglig dygnet runt

Sportlovsveckorna: 7, 8, 9 är några av de mest intensiva veckorna på säsongen och då bemannar vi våra destinationer med ett erfaret och kompentent team av vuxna nattvakter. De fungerar grundläggande som nattvandrare som finns i många städer runt om i Sverige. Deras arbete är att skapa extra säkerhet och trygghet för våra gäster, men också för dig som förälder. Våra nattvakter kan hjälpa till med det mesta under de sena nattimmarna, så att vi är säkra på att alla kommer hem tryggt och säkert. På så vis kan våra guider vara utvilade under dagtid och leverera bästa möjliga service.


Bäst och snabbast hjälp fås på plats

Vi vill gärna erbjuda bästa möjliga service. Därför uppmuntrar vi våra gäster till att själva ta kontakt med vår personal direkt på destinationen, istället för att föräldrar kontaktar oss hemma på kontoret (vilket i sig är helt förståeligt - men det går snabbare med kontakt på plats). Det gör nämligen att servicen och hjälpen blir både snabbare och bättre än om det går via tredje part.  


Ett gott råd är därför att du redan innan avresa för en dialog med din son/dotter, så att de vet att den snabbaste lösningen är att de själva kontaktar guiderna om de behöver hjälp med något under resan. Vi vill självklart vara behjälpliga i alla situationer och då är det viktigt att vi får information om att hjälp behövs så snabbt som möjligt från förstahandskällan.

Alkohol och legitimation 

I Frankrike, där de flesta av våra destinationer ligger är det inte tillåtet att dricka alkohol på gatan eller på offentliga platser. Precis som i Sverige ska man kunna visa upp en giltig legitimation för att kunna gå på barer och nattklubbar. Alla våra gäster som är 18 år eller äldre får också ett 18+ armband, men det kan aldrig ersätta kravet om giltigt legitimation. Det är således heller inte lagligt att inneha eller köpa alkohol om man är under 18 år. Vi har upplevt att det förekommer falska legitimationer. Urkundsförfalskning är olagligt även på våra destinationer och naturligtvis ej tillåtet under resan.


Kläder efter väder

Under dagtid när solen skiner och humöret är på topp känns allt ofta bekymmersfritt. Det är dock ingen hemlighet att det blir riktigt kallt på kvällen och natten när solen gått ner. Om man är påverkad av alkohol är det därför extra viktigt att man tänker på kylan och klär sig varmt och efter förhållandena. Vi rekommenderar också alltid att man på kvällstid följs åt med minst en vän, så att ingen går ensam. Våra nattvakter är  observanta på att ingen bör gå ensam på natten, så att potentiellt farliga och obehagliga situationer kan undvikas.


Målsmansintyg

Om ditt barn eller ungdom är under 18 år vid bokningstillfället ska ett intyg fyllas i. Målsmansintyget laddas upp i bokningen.

EN REKOMMENDERAD DIALOG

Vi värdesätter och uppskattar om du som förälder går igenom nedanstående punkter med din son/dotter innan avresa. På så sätt är hen bättre förberedd inför skidresan. Vi rekommenderar följande:


 • Avtala hur ofta och när ni ska hålla kontakten med varandra under veckan. 
   
 • Få namn och telefonnummer på de vänner som din ungdom reser med eller ska dela lägenhet med (om du inte redan har denna information).   
   
 • Om det skulle ske en olycka i backen eller under resan är det viktigt att våra guider blir informerade snarast möjligt. På det sättet är vi säkra på att vår nordiska personal kan vara behjälplig under situationen på bästa sätt. Har ni en privat reseförsäkring är det viktigt att ta med ett intyg eller försäkringskort, samt informera guiderna om detta ifall olyckan skulle ske.
   
 • Regler och lagar på destinationen måste följas, precis som på alla andra platser. Det är viktigt att det är lugnt på boendet från kl. 22:00.  Det är vanlig regel på turistorter att det ska vara tyst på hotell och lägenheter efter 22.00. Överträdelse kan leda till böter / vräkning.
   
 • Respektera och lyssna på personalen på destinationen. Det är viktigt att deras anvisningar efterföljs så att alla får den bästa möjliga upplevelsen.  
   
 • Uppstår det någon form av problem på destinationen är det viktigt att din ungdom i första hand kontaktar guiderna och inte er där hemma. Utan information kan personalen på plats inte hjälpa till. Vi är medvetna om att vi upplyst om det flera gånger men det kan inte understrykas nog.
 • Vi skulle givetvis kunna påstå att alkohol aldrig förekommer när ungdomar reser till alperna. Vi föredrar dock att vara ärliga med att det självklart förekommer och att det kan vara problematiskt. Vi har många års erfarenhet att arrangera den här typen av resor och vi uppmanar dig som förälder att prata om alkohol med din son/dotter (gärna att det ska begränsas eller undvikas). På hög höjd som skidorterna ligger så blir man påverkad snabbare vilket är bra att komma ihåg. Vi finns där på plats ifall något händer, både våra guider och nattvakter har lång erfarenhet av att lösa problematiska situationer.  
   
 • En skidsemester under sportlovet är en dyr resa. Gör gärna en enkel budget tillsammans med din son/dotter så att hen t.ex. vet hur mycket pengar de har att röra sig med per dag.  
   
 • Vändligen respektera åldersgränserna på destinationen. Det är inte tillåtet att dricka alkohol på våra events om man är under 18 år.
   
 • Ankomst- och avresedagen (så kallad transferdag eller bytesdag) är utan tvekan de mest hektiska under veckan.  Det gäller för såväl personal som gäster och det är därför viktigt att ha lite extra tålamod i samband med ankomst och avresa. Alla frågor och eventuella problem hanteras av guiderna på plats. Tänk på att det är stor skillnad på en transferdag i alperna jämfört med under en solsemester.

 
Vid fortsatta frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss via informationen längst ner på hemsidan.